zondag 10 juli 2016

Luchtige driehoeksjaal met picots


In een blogpost over de Studio Haak-workshops en de haakcursus die ik  met Joyce bij Studio Jurk geef, liet ik deze toffe driehoeksjaal al eens zien. Ik maakte het patroon voor deze sjaal oorspronkelijk voor Studio Haak, en wil het graag met jullie delen. 
Het is een eenvoudig patroon voor een veelzijdige sjaal. Ik heb hem zelf met het mooie Lana Grossa Seta garen gehaakt, een garen dat deels uit zijde bestaat. Het voelt daardoor heerlijk aan. Maar het patroon leent zich ook prima voor andere garens, zoals wol of katoen, dat maakt het juist zo leuk. Ik heb de rand gehaakt met ByClaire Sparkle voor wat glitter! Het is een heerlijk lichte en luchtige en lekker makkelijke sjaal die ik met veel plezier draag!

Ik zou het fijn vinden als je naar deze blogpost verwijst wanneer je jouw luchtige driehoeksjaal met picots op social media zet :-)Luchtige driehoeksjaal met picots

Je hebt nodig:
-4 bollen Lana Grossa Seta 365 kleurnr. 005 (naalddikte 5-6,   looplengte 100 m)
-½ bol ByClaire sparkle kleurnr. 338 (naalddikte 4,      looplengte 130 m)
-haaknaald 6 (neem haaknaald 5 als je los haakt, of probeer  even uit met welke naald het het mooiste wordt)1.      Start met 8 lossen (telt steeds als 1 stk + 5 l). Haak een stk in de eerste losse. Keer je werk.
2.      Haak 8 l (telt als 1 stk + 5 l), 1 v in lb, [3 l, 1 hv in net gehaakte v] (= picot), 5 l, 1 stk in 3e beginlosse van vorige toer. Keer je werk.
3.      Haak 8 l, *1 v in lb, [3 l, 1 hv in net gehaakte v], 5 l*, herhaal tussen ** 1x, 1 stk in 3e beginlosse van vorige toer. Keer je werk.
4.      Haak 8 l, *1 v in lb, [3 l, 1 hv in net gehaakte v], 5 l*, herhaal tussen ** 2x, 1 stk in 3e beginlosse van vorige toer. Keer je werk.

Herhaal dit patroon tot je sjaal het gewenste formaat heeft. Mijn driehoeksjaal is ong. 1.65 m breed, de schuine zijden zijn ong. 1 m lang.

Hecht met het ByClaire Sparkle garen aan in de rechterbovenhoek. Haak 1 l (telt als v). Haak [5 lossen, 1v in lb, 1 picot] en haak zo door tot je in de linkerhoek bent. Dan steeds [4 l, 1 v] tot je in de punt aan komt, in de punt haak je 1 picot, en dan haak je weer steeds [4l, 1v] tot je rond bent. Sluit met een halve vaste in de beginlosse.

 

3 opmerkingen: