vrijdag 10 februari 2017

Leren tas maken!

Vorig jaar was ik voor het eerst bij Atelier Sproet, in het Honig-complex in Nijmegen. Bij Atelier Sproet kun je de workshop ‘Bag in one day’ volgen waarin je onder professionele begeleiding in één dag je eigen leren tas maakt. Omdat het de eerste keer al zo leuk was om te doen, was ik snel overgehaald door een stel haakvriendinnen om nog een keer te gaan.


Omdat de workshops zo populair zijn, moesten we wel een paar maanden wachten tot we aan de beurt waren. Extra lang voorpret!
Afgelopen zaterdag was het dan toch zo ver, om 10 uur waren we welkom in het atelier, waar de heerlijke geur van leer ons al direct tegemoet kwam.


Atelier Sproet zit in een van de gebouwen van de voormalige Honig-fabriek op een industrieterrein in Nijmegen. Soep en macaroni wordt er al lang niet meer gemaakt. Nu vind je er diverse ateliers en kleine, creatieve ondernemers op allerlei gebied, van leer tot keramiek tot chocola tot vintage spullen en nog veel meer. Een inspirerende plek dus, dat kun je je vast voorstellen.

De workshop begon met het kiezen van welk type tas we wilden gaan maken, met een keuze uit 5 modellen met verschillende mogelijke aanpassingen, zoals een vak aan de buitenkant, een drukknoopsluiting etc. En we mochten het leer gaan uitzoeken dat we graag voor onze tassen wilden gebruiken. Atelier Sproet heeft heel veel mooie stukken leren, onder andere ook van Fred de la Bretoniere. Keuze-stress alom, maar we zijn allemaal geslaagd :-) 


Daarna gingen Ilse (eigenaresse) en Valerie aan de slag om het leer voor ons op maat te snijden en konden wij intussen vast aan de slag met het maken van tassels en sleutelhangers om straks aan en in onze tassen te hangen.In de lunchpauze gingen we lunchen bij First Things First, dat zit ook op het Honig-terrein, waar je erg lekkere broodjes en koffietjes kunt krijgen en daarna gingen we snel weer terug naar Sproet. Nu begon het echte werk, ons leer lag klaar bij de leernaaimachines en het was tijd om de tas in elkaar te gaan naaien. En dat is ZO leuk om te doen! 


De stoere machines die superfijn werken zijn echt top! En het is zo gaaf dat je meteen zo’n mooi resultaat krijgt. In een paar uur tijd heb je je eigen tas in elkaar gezet. 

Dit is de mijne geworden, ik koos voor heel mooi donkergrijs (bijna bruin) leer en koperkleurig beslag. Natuurlijk kon ik het niet laten om het tasje aan de binnenkant van fijn geel leer te maken, voor een personal touch ;-)
Ik zou de workshop zo nog een derde keer doen, zo leuk is het om te doen en als bonus heb je ook nog eens een supertas, en tassen heb je tenslotte nooit genoeg :-)

De eigenaresse vertelde trouwens dat er ook nieuwe workshops – schoenen maken! –  aankomen, stoere kleppers in het voorjaar en laarsjes in het najaar!


Liefs, Heleen

5 opmerkingen:

 1. Geweldig, wat leuk dat je hierover een blogpost schrijft en wat is je tas prachtig! Echt een eye-catcher! Geniet ervan!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Verie! Ik ben er ook superblij mee, en het was zo leuk om te doen! Liefs, Heleen

   Verwijderen